ISO 9001:2008
IngPro
IngPro
Од јуна документи грађана на клик
11. april 2017.


Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић изјавила је данас да ће од 1. јуна почети да се примењује Закон о општем управном поступку који ће омогућити грађанима да документа добијају на "један клик". ...

Од јуна биће умрежено шест институција - Министарство државне управе, МУП, Централни регистар обавезног социјалног осигурања, ПИО, Пореска управа и Национална служба за запошљавање, рекла је Брнабић на састанку о реформама у јавној управи којем присуствује више од 150 челника градова и општина у Србији, као и начелници локалних управа.

Она је додала да ће за десетак дана почети обука службеника за примени тог софтвера.

Министарка је рекла у Сава центру да ће тако грађани моћи да добију све потребне папире на једном месту.

Брнабић је подсетила да је до краја 2016. био рок за локалне самоуправе да пребаце своје матичне књиге у електронски облик и позвала оне које још нису завршиле тај посао да пожуре, јер ће онда њихови грађани бити дискриминисани.

Она је навела да су локалне самоуправе пребациле своје матичне књиге после 1946. године у електронски облик 98 одсто, а заједно са матичним књигама пре 1946. године 92,2 одсто.

Брнабић је нагласила да то није лоше, али да није ни нарочито добро пошто је већ прошао рок.

"Велика реформа је пред нама, једна од најважнијих у мандату ове владе", нагласила је Брнабић.

Ускоро се укида овера здравствених књижица

Тест фаза укидања овере здравствених књижица почеће у јуну, а затим ће у периоду од неколико месеци овера бити постепено укинута,  најавила је министарка  Ана Брнабић.

"Почећемо од јуна то да радимо, али нећемо успети да завршимо до тада цео процес, пошто смо опет имали проблема са усаглашавању неких ствари. У јуну почиње тестирање и у пар месеци постепено пуштамо цео систем", рекла је Брнабић .

На питање када ће грађанима почети електронске књижице да стижу на куће адресе, она је рекла да је то питање за Републички фонд за здравствено осигурање.

Она је објаснила да је са електронским здравственим  књижицама искрсао још један папир, а Министарство државне управе, нажалост, није могло да реагује на то.

Извор: rtv.rs